Dobre wpisy użytkownika Parisdream

Barista catering kawowy bar kawowy Paris coffee

Catering kawowy - bar kawowy,
barista tel 535 029 039,
www.paris-coffee.blogspot.com

Przygotowanie smacznej kawy jest proste pod warunkiem, że znamy elementy, które mają wpływ na jej smak.

Kawa , od czego zależy jej smak.
- Kawa - ziarna pozyskują swoje walory smakowe z miejsca, w którym znajduje się plantacja kawowca, konkretniej od otoczenia, w którym następuje jego wzrost, od wysokości nad poziomem morza, klimatu, temperatury, nasłonecznienia, otoczenia i gleby.

- Kawa , na jej smak wpływa metoda obróbki ziaren po zbiorze.

- Kawa , jej smak zależy od stopnia wypalenia ziaren.

- Smak kawy zależy od gatunku ziaren, ewentualnie od zastosowanej proporcji mieszanki ziaren (od tego ile jest arabiki a ile robusty w mieszance).

- Kawa , jej smak zależy od odpowiedniego zmielenia ziarna możliwego dzięki zastosowaniu profesjonalnego, wysokiej jakości sprzętu (młynek a następnie ekspres).

- Kawa jej smak zależy od baristy.

Barista to profesjonalista, który zawodowo zajmuje się parzeniem kawy przestrzegając przy tym techniki parzenia i parametrów dozowania. Dobiera on wysokiej klasy ziarno oraz dba o wygląd końcowy kawy.

Istnieją konkretne wytyczne odnośnie ciśnienia i temperatury wody oraz czasu parzenia kawy, ilości i objętości espresso. Filiżanka przed nalaniem kawy powinna mieć odpowiednią temperaturę.
Przy zachowaniu powyższych norm kawa zawierać będzie w sobie wyszukany aromat.

- Kawa , smak zaparzonej kawy zależy również od równomiernego ułożenia zmielonej kawy w portafiltrze. Jest to ważne, gdyż wówczas woda przedostaje się przez zmieloną kawę równomiernie w każdym miejscu ubitej, świeżo zmielonej kawy. Wówczas ekstrakcja kawy przebiega prawidłowo i uzyskamy w efekcie najwyższej jakości kawę.

- Na każdym etapie przygotowywania kawy niezwykle ważny jest czas.

Latte art - barista
Zwieńczeniem dzieła jest malunek wykonany na powierzchni kawy przez baristę .
Na tym etapie ważne jest odpowiednie spienienie mleka. Przy tej czynności istotna jest temperatura mleka, czas, umiejętne napowietrzania i spieniania mleka przez baristę .

Barista zdobienie kawy może wykonać przy zastosowaniu technik latte art .
Jest to sztuka tworzenia rysunków i wzorów na powierzchni kawy.
Jedną z technik latte art jest free pouring polegającą na malowaniu spienionym mlekiem.
Drugą metodą uzyskania efektów wizualnych na kawie jest etching, przy której wykorzystuje się rysiki, wykałaczki, szablony, barwniki i sosy.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.
Catering kawowy - bar kawowy,
barista tel 535 029 039,
www.paris-coffee.blogspot.com

Zobacz więcej

Paris coffee mobilny bar kawowy - catering kawowy - barista na eventy i targi

Paris coffee to marka świadcząca catering kawowy.
Nasz bar kawowy wyposażony jest w najwyższej jakości sprzęt. Dzięki temu kawa wyśmienicie smakuje oraz zaskakuje swoim wyglądem.
Oferowany catering kawowy to kompleksowa usługa, która obejmuje bar kawowy wraz ze sprzętem, produkty do przygotowania kawy oraz profesjonalną obsługę baristy na miejscu. Każde zlecenie jest dopasowane do indywidualnych życzeń klienta.
Jeśli są Państwo zainteresowani zamówieniem baru kawowego zapraszamy do skorzystania z naszej oferty.
telefon 535 029 039

Barista na targi lub eventy -
Proponujemy Państwu kawę na targi i eventy.
Oferta skierowana jest do wystawców oraz do organizatorów.Targi to doskonała okazja aby w oryginalny sposób zaprezentować swoją firmę. Wasze stoisko będzie największą atrakcją a kawa z logo firmy będzie skuteczną reklamą. Na życzenie klienta bar kawowy oraz kubki mogą zostać oznaczone logo Państwa firmy. Zaskocz swoich gości. Pozyskaj nowych klientów.

Barista na wesela -
Jeśli planujesz oryginalne wesele ta oferta jest dla Ciebie. Elegancko podana kawa sprawi, że ten wyjątkowy dzień zostanie na zawsze zapamiętany. Każda aromatyczna kawa będzie podana z rysunkiem lub napisem zgodnie z Państwa życzeniem. Bar kawowy to nowość na przyjęciach weselnych. Zaskocz swoich gości.

Barista na imprezy firmowe /szkolenia / inne okolicznościowe -
Jeśli organizujesz spotkanie i chcesz pozostać zapamiętanym ta oferta jest dla Ciebie. Profesjonalna obsługa baristy i bar kawowy sprawią, że każde spotkanie przy aromacie świeżo zaparzonej kawy podanej w wyjątkowy sposób będzie niezapomnianym wydarzeniem.
ZAPRASZAMY
www.paris-coffee.blogspot.com

Zobacz więcej

Jak zrobić ciekawe pierogi

Tematem dzisiejszego wpisu są pierogi wykonane przy użyciu foremek.
Foremki nadają kształt oraz zlepiają ciasto po ich dociśnięciu.

Dzisiaj przygotowałam pierogi z mięsem.

Przygotowanie farszu.

Gotuję mięso (wołowe lub wieprzowe).
Do wywaru dodaję liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, przyprawę do mięsa.
Na pół kilograma mięsa dodaję dwie marchewki, jedną cebulę, można dodać inne warzywa jak do rosołu.
Po ugotowaniu (po około godzinie) całość mielę w maszynce do mięsa.
Do farszu mielę zarówno mięso jak i marchewkę.
Można do niego również dodać podsmażoną cebulę pokrojoną w kostkę.
Podsmażoną cebulę dodaję do gotowego farszu na końcu.

Ciasto na pierogi.
Do ciasta stosuję mąkę pszenną typu 500 oraz mąkę pszenną z pełnego przemiału typu 1850.
Proporcje to 3/4 mąki typu 500 na 1/4 mąki typu 1850.

Mąka z pełnego przemiału jest trochę ciemniejsza.
Jest naturalnym źródłem składników mineralnych, witamin i błonnika.
Powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy, wraz z łuską (otręby) i zarodkiem.
W odróżnieniu od tradycyjnej mąki do wypieków zawiera witaminę E, B1, B9, fosfor, magnez, żelazo i cynk.
W jednym z wpisów pisałam, że obecnie u jednej z córek walczymy o poprawę wyników i poziomu żelaza, dlatego bardzo zwracam uwagę na prawidłowo zbilansowaną dietę. Obie córki czynnie uprawiają sport.

Do ciasta dodaję również szczyptę soli, kilka kropli oleju lub oliwy i ciepłą wodę.
Ciasto wyrabiam ręcznie. Nie może się kleić do dłoni, wówczas jest już gotowe.

Jest to moja pierwsza zabawa z kształtnymi pierogami.

Więcej na moim blogu http://lovedreamparis.blogspot.com/

Pokażę Wam jakie udogodnienia w miarę lepienia sobie wymyśliłam.
Początkowo kładłam kwadratowy płatek ciasta na foremkę. Dokładałam farsz i przykrywałam drugim kwadratowym płatkiem ciasta.
Wówczas brzegi ciasta palcami lekko dogniatałam a następnie dociskałam górną część foremki.
Pierogi wychodzą kształtne i są dobrze zlepione. Nadmiar ciasta na brzegach odkrajałam gdy foremka była jeszcze dociśnięta.
Z pozostałego w ten sposób nadmiaru ciasta wykonywałam kolejny płatek.
Tak się bawiłam przy motylku, przy serduszku doszłam już do wprawy i udoskonaliłam proces :)
Foremka po zamknięciu ma wystające dość ostre brzegi po obu stronach. Są one idealne aby na rozwałkowanym płacie ciasta poodciskać kształty serduszek.
Jest to szybszy i wygodniejszy sposób.
Pozostaje też mniej "odpadów" ciasta bo z foremki po dociśnięciu jej nie odstaje już nadmiar ciasta.


Zabawa z kwiatkiem.
Wykonanie kilku pierogów poszło już mi bardzo sprawnie.

Co mogę napisać w podsumowaniu o foremkach i pierogach w ten sposób wykonanych.

Jestem nimi zauroczona.
Są bardzo łatwe w użyciu. Wykonane z dobrej jakości plastiku. Świetnie lepią ciasto. Pierogi po ugotowaniu się nie rozpadają i wyglądają bardzo oryginalnie.
Pierogi z foremek wychodzą dość duże.
Wcześniej odciskałam formę ciasta od szklanki. Obecnie szklanka idzie w zapomnienie i będę stosowała już tylko te foremki.
Jeśli nie uda się Wam ich zakupić w polskich sklepach podpowiadam, że są najpewniej dostępne na portalu aliexpress .

Zdarza się, że widzę w naszych sklepach przedmioty, które oglądałam na portalu. Cenowo wychodzi najczęściej trochę taniej i nie ma kosztów przesyłki.
Mój wpis na blogu o rejestracji i obsłudze portalu jest tu kobiece słabostki .


Podobają się Wam pierogi :)
Smacznego.


Zapraszam do bloga http://lovedreamparis.blogspot.com
Obserwuj mnie na instagram Paris dream
Polub strona Paris dream na facebooku
Dołącz grupa Paris dream na facebooku

Zobacz więcej