Barista catering kawowy bar kawowy Paris coffee
Catering kawowy - bar kawowy,
barista tel 535 029 039,
www.paris-coffee.blogspot.com
Przygotowanie smacznej kawy jest proste pod warunkiem, że znamy elementy, które mają wpływ na jej smak.
Kawa , od czego zależy jej smak.
- Kawa - ziarna pozyskują swoje walory smakowe z miejsca, w którym znajduje się plantacja kawowca, konkretniej od otoczenia, w którym następuje jego wzrost, od wysokości nad poziomem morza, klimatu, temperatury, nasłonecznienia, otoczenia i gleby.
- Kawa , na jej smak wpływa metoda obróbki ziaren po zbiorze.
- Kawa , jej smak zależy od stopnia wypalenia ziaren.
- Smak kawy zależy od gatunku ziaren, ewentualnie od zastosowanej proporcji mieszanki ziaren (od tego ile jest arabiki a ile robusty w mieszance).
- Kawa , jej smak zależy od odpowiedniego zmielenia ziarna możliwego dzięki zastosowaniu profesjonalnego, wysokiej jakości sprzętu (młynek a następnie ekspres).
- Kawa jej smak zależy od baristy.
Barista to profesjonalista, który zawodowo zajmuje się parzeniem kawy przestrzegając przy tym techniki parzenia i parametrów dozowania. Dobiera on wysokiej klasy ziarno oraz dba o wygląd końcowy kawy.
Istnieją konkretne wytyczne odnośnie ciśnienia i temperatury wody oraz czasu parzenia kawy, ilości i objętości espresso. Filiżanka przed nalaniem kawy powinna mieć odpowiednią temperaturę.
Przy zachowaniu powyższych norm kawa zawierać będzie w sobie wyszukany aromat.
- Kawa , smak zaparzonej kawy zależy również od równomiernego ułożenia zmielonej kawy w portafiltrze. Jest to ważne, gdyż wówczas woda przedostaje się przez zmieloną kawę równomiernie w każdym miejscu ubitej, świeżo zmielonej kawy. Wówczas ekstrakcja kawy przebiega prawidłowo i uzyskamy w efekcie najwyższej jakości kawę.
- Na każdym etapie przygotowywania kawy niezwykle ważny jest czas.
Latte art - barista
Zwieńczeniem dzieła jest malunek wykonany na powierzchni kawy przez baristę .
Na tym etapie ważne jest odpowiednie spienienie mleka. Przy tej czynności istotna jest temperatura mleka, czas, umiejętne napowietrzania i spieniania mleka przez baristę .
Barista zdobienie kawy może wykonać przy zastosowaniu technik latte art .
Jest to sztuka tworzenia rysunków i wzorów na powierzchni kawy.
Jedną z technik latte art jest free pouring polegającą na malowaniu spienionym mlekiem.
Drugą metodą uzyskania efektów wizualnych na kawie jest etching, przy której wykorzystuje się rysiki, wykałaczki, szablony, barwniki i sosy.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.
Catering kawowy - bar kawowy,
barista tel 535 029 039,
www.paris-coffee.blogspot.com
Zobacz więcej