Dobre wpisy #soki

Soki zamiast przekąsek

Dobrym patentem na nie podjadanie jest picie soków.

Soki możemy dowolnie komponować według własnego "widzi mi się", ważne jest to, aby wypite były tego samego dnia, nie przetrzymujemy ich w lodówce na drugi dzień, starajmy się je wypijać najszybciej jak się da od wyciśnięcia. Nie chodzi tu jednak o łapczywe łykanie i zapijanie się sokiem, wręcz przeciwnie sok należy popijać powoli i delektować się jego zawartością, mieszając ze śliną.
Sok owocowo warzywny:
4 buraki - źródło żelaza i witamin,
4 jabłuszka - błonnik i witaminy,
2 gruszki - pyszny naturalny słodzik do soku,
sok z cytryny - wit C oraz dla smaku, podkreśla jego wyrazistość... mmm pychota :)

DO SOKU MOŻNA DOŁĄCZYĆ:
marchew - poprawia wzrok i koloryt skóry,
banan dodaje słodkości - podnosi poziom serotoniny w naszym organizmie, czyli zabezpiecza przed stresem i depresjami,
brzoskwinia - źródło błonnika naturalnie słodzi sok,
pomarańcze lub mandarynki - dużo wit C...

MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ ZIELONY SOK:
kiwi - mnóstwo wit C
pietruszka - wit C
Jarmuż - mnóstwo wit i mikroelementów, żelazo

Zobacz więcej

naturalne soki samo zdrowie!

Dr Norman W. Walker ( ojciec sokoterapii) powiedział:

„ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ”



Nasz organizm nie jest przystosowany do strawienia ogromnej ilości substancji chemicznych zawartych w naszym pożywieniu zjadanym w ciągu całego życia.
Ponieważ nie produkuje on odpowiednich do tego celu enzymów, niestrawione produkty przemiany materii kumulują się w organizmie przez lata w postaci toksycznych złogów, stając się głównym czynnikiem powstawania chorób cywilizacyjnych.

Jedynym źródłem aktywnych enzymów są rośliny.


Trudno byłoby zjeść odpowiednią ilość surowych roślin, by osiągnąć zamierzony cel.

Nasza wątroba musiałaby wykonać ogromną pracę (bardzo przez nas odczuwalną).

Żeby przetrawić na cząstki koloidalne pęczek natki pietruszki – źródło Wit. C), parę łodyg selera naciowego – źródło sodu i potasu), marchwi, jabłek, botwiny, szpinaku i wiele innych roślin, aby sprostać dziennemu zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze.

Zobacz więcej