bułeczki kukurydziane z pestkami dyni :)
W związku z tym, że pieczywo w sklepach jest coraz gorsze zachęcam Was do zrobienia własnych zdrowych, bezglutenowych bułeczek. :) Potrzebna jest na to niecała godzinka, a pierwsze śniadanie dla dzieci i kanapki w pracy mamy zapewnione! Nasze pestki z dyni, które dodamy do bułeczek mają wiele cennych mikroelementów - wystarczy wspomnieć o witaminach E, B1, B2, A, C, D, a także kwas linolowy, wspomagający przebieg przemiany materii.
Będziemy potrzebowali:
30 dag mąki kukurydzianej
4 jaja
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka miodu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
1/2 szklanki pestek ziaren dyni
Z mąki, trzech jajek, oleju, miodu, proszku do pieczenia i kefiru wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodać do niego odrobinę letniej wody, a jeśli zbyt rzadkie - dosypać nieco mąki.
Z ciasta formować bułeczki, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać ziarnami dyni. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzić i smacznego ! :)